esmaspäev, 17. august 2015

NLP


NLP


Mariupoli erapraksise psühholoogide seas on populaarne neurolingvistiline programmeerimine ehk NLP. Autoriteks Tipp ja Täpp- Bandler ja Grinder. See on midagi, mida ei saa ei teooriaks ega teraapiaks pidada, aga mis praktikas pidi hästi töötama. Hästi töötav asi klopsiti kokku 70-ndatel - natuke hüpnoosist, natuke gestaltteraapiastst, natuke neuroloogiast, natuke lingvistikast, natuke küberneetikast ja natuke igast asjast ja kokku saadigi üks hästi töötav asi. 
Olulised osad neurolongvistilisest programmerimisest saadi kolme suurepärase psühhoterapeudi Virginia Satiri, Frederic Perlsi ja Milton Ericsoni meetodite jälgimisel. Selle asemel, et konstanteerida ilmselget, mille järgi terapeudi ja patsiendi heal suhtel on otsustav osa teraapiaprotsessi õnnestumises, lõid Tipp ja Täpp "õpetuse subjektiivse kogemuse struktuurist" ja iseloomustasid oma meetodit kui "terapeutilist maagiat". Subjektiivne kogemus kodeeritakse ajju neuraalsel tasemel ja maagilise lingvistika abil pääseb sellele koodile ligi. Natuke pusimist ja ongi korras. Ilmselt on paljudele tuttavad ajalehe nurkades aegajalt ilmuvad kuulutused, kus üks või teine kuulus psühhoterapeut lubab lubab alkoholismi vastu kodeerida või needust maha võtta.
80-ndatel aastatel tegi NLP kuulsaks, oma väitel seda kasutades, koristajast miljonäriks saanud Anthony Robbins. Aga kohtuprotsess Tipi ja Täpi vahel selle erakordselt edulise teraapiasuuna (kasutusel ka juhtimiskoolitustel, eneseabikursustel jpm. Tuntud eestlastest on NLP meister-praktiseerija koolituse läbinud näiteks poliitik Laine Jänes) omamisõiguste kohta, lõppes 2000. aastal..
Selgitasin kolleegidele psühholoogidele-  meetod ei tööta, inimene töötab. Kui teie töö patsiendiga hästi edenab, siis tuleneb see tõsiasjast, et teie terapeudina, ilma igasuguse maagiata, oskate usalduslikku terapeutilist suhet kliendiga luua. Protsessi müstifitseerimine ei anna lisaväärtust, kui see just omaette eesmärk pole. Inimene "programmeerib end niigi kõikvõimalike uskumustega (nii funktsionaalsete kui düsfunktsionaalsetega) ja need määravadki vastavad tunded ja uskumusele vastava käitumise. Lihtsalt, ilma igasuguse maagiata. 
Ega mind hästi ei tahetud uskuda, kuid kahtlus jäi. Asi seegi. Igal juhul huvi kognitiivse käitumisteraapia, kui tõenduspõhise teraapia vastu tekkis neil küll 
Väärib mainimist fakt, et Lvovis(Lviv) loodi 2011. aastal Ukraina Kognitiivse Käitumisteraapia Instituut,  i-cbt.org.ua/About_UICBT.html, mis on EACBT liige ja sel kevadel lõpetas 19 ametlikult akrediteeritud Ukraina KKT terapeuti. Nii et 19 inimest Ukrainast astub ametlikult Euroopaga ühte jalga. 

Psühholoogilise abi osutamise tase on linnas väga erinev. Erinev on ka vajadus sedalaadi abi järele. Näiteks eile käisin Mariupoli idapoolses osas "lendlehti jagamas"(linnaosa, mis jaanuaripommitamise üle elas). Inimesed siin ei ole nii terviseteadlikud, et ise psühholoogilist abi otsima läheksid. Seetõttu tulebki teavitustööd koha peal teha- nii enda isikliku presentatsiooni kui teavituslehtede jagamise kaudu.

Erapraksis "Psiforce" nõustamisruum



.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar